Smått, men veldig godt.

 

Heisan, da var det snart helg igjen. Her er det ikke mye som minner om vår her i nord,

 og vi har såvidt kunnet ha boblejakken på gløtt .. -føles iallefall slik, gatene er fulle av sne, is og temperaturen er ikke mye å skryte av.. Men i dag viser sola seg med noen gløtt i allefall.

 

Da må man bare kose seg inne og dette er skikkelig mat som man kan ha gode venner på besøk og sitte lenge ved bordet og kose seg med..

 Bare elsker tapas, du slipper å velge og får mange ulike smaker, fisk, kjøtt og masse smakfullt tilbehør.

Kebabspyd med tzatziki, sashimi med ponzusaus, fylte dadler, nydelig smakfullt brød,  og speltkjeks med laksemousse..

Frister det ?

 

 

 

 

 

Kebab spyd:

Bruk karbonadedeig eller kjøttdeig. Jeg blandet 1 pk kjøttdeig og 1 pk karbonadedeig


Bland i garam masala ( det skal være mest av dette krydderet), kanel, salt og pepper, chilipulver og fersk hvitløk.

dette er ca mål: 1,5 ts garam masala

0,5 ts kanel

1 ts salt

0,5 ts pepper

0,5 ts chilipulver

3 fedd finhakket hviløk

 Finhakk litt persille og bland i kjøttblandingen.

Du kan tre de på trespyd eller form de som du vil og stek i panna.

Jeg la dem på bakepapir og stekte de i ovnen i 15 til 20 minutter.

 

 



 

Som tilbehør laget jeg nydelig sterk tzatziki:

Tzatziki:

1 dl gresk youghurt

1 agurk, revet, la den renne av i et kaffefilter , tar litt tid. Eller klem vannet godt ut med hendene. 

2 hvitløksfedd, finhakket

1 knivsodd med oregano

litt salt og pepper

Bland og la det gjerne stå noen timer, da "setter " smaken seg.

 

 


 

 

Oppskrift på verdens beste foccacia :

(syns jeg:) Absolutt ikke lavkarbo, men av og til ...

2 dl olivenolje

2 fedd hvitløk i små biter

1 ts Timian,1 ts rosmarin, 1 ts basilikum, 1 ts oregano

Maldonsalt eller havsalt, men dette tas ikke i olje, has på etter heving.

-La blandingen helst stå noen timer eller gjerne over natten.

Deigen:

1 kg hvetemel

1 pk tørrgjær

litt salt og litt chili

3 ss sukker

ca 9 dl vann

3 store ss soltørket tomat i olje

Ha i kjøkkenmaskin, elt sammen, skal være litt bløt. Hev i 1 time.

"Slå" deigen , og hell den i smurt dyp stekeplate. Hev deretter 30 minutter til.. "Stikk" deretter hull i deigen, hell oljeblandingen utover deigen og hev den deretter 1 time til.

Stek den deretter på 200 grader i 20 minutter, ferdig, full av smak..

 

 

Og når du har et slikt brød, hvorfor ikke laget et herlig kryddersmør som følge.

 


 

Kryddersmør med smak av basilikum, chili og sitron;

200 g godt smør romtemperert

5 store basilikumblad

2 ss sitronsaft, og rasp godt med det gule skallet av sitronen.

1 egg

litt havsalt og nykvernet pepper.

en knivsodd revet hvitløk

1 ts sambal oelek (chili paste)

Smør legges i romtemperatur, rør inn alt og pakk inn på samme måte som hvitløksmør.




 



Dette er himmelske munnfuller:

Ferske dadler, skjær et snitt og ta ut steinen, skjær så en passelig bit med manchego ost og dytt inn.

Surr serranoskinke rundt, legg på bakeplate og stek i ovnen i 20 minutter, snu gjerne 1 gang i løpet av steketiden.

Jeg beregnet 2 dadler pr person, mmm, søt og salt i lag er jo bare helt nydelig.

 

 




 

Speltkjeks med laksemousse, en bit sitron og rogn som pynt, nam nam.  I tillegg er den veeldig kjapp å lage..

Laksemousse:

150 g røkt laks

2 dl fløte

1 pk snøfrisk

- Ha alt i blender og kjør det sammen, sett litt kjølig 1 times tid .

Her har jeg satt den i en skål for gjestene kan servere seg selv og itillegg slipper du stresset med å legge på kjeksene som må skje rett før serving så kjeksene ikke blir myke.

 

 



Bare elsker denne retten. Sashimi av salmalaks med vårløk sesamfrø og ponzusaus.

Når du forbereder sashimi hjemme, sørg for at din fiskehandler vet at du har tenkt å spise fisken rå, slik at han eller hun kan anbefale den mest trygge og friske prøver. Jeg brukte Salma laks som er perfekt til denne retten..

Skal du bruke det som forrett beregn ca 50-70 g pr person, som hovedrett ca 100 g . Server med ferskt brød..

Skjær tynne skiver av hele stykke og anrett det på tallerkene. Mengde alt etter om det er hovedrett eller forrett.


Ponzu-saus:
* 1 sitron
* 1 lime
* 2 ss Japansk soya saus
* 1 ss søt soya saus , eventuelt 1ts balsamico
* 1 ts eddik eple, hvitvin

Press en halv sitron og en halv lime i en bolle.
Tilsett de andre ingrediensene litt etter litt til du finner den magiske ballansen mellom syrlig , salt, søtt og rundt. Her gjelder det og lukke øynene og smake seg fram.
Fordel og hell så sausen over laksebitene. Nå begynner laksen og kald-koke i møte med denne sitron- og soyabaserte sausen!

I tillegg til sausen skal du strø dette over laksen;
*1 chilli finskåret i ringer, ikke for dominerende mye. Den skal bare være med i koret.
* 1 Vårløk skåret i tynne skiver.
* Fersk koriander, ikke mye , den skal også bare være med i koret. kan sløyfes,det gjorde jeg.
* Til slutt strør du litt sesamfrø forsiktig over.

Spis med en gang, og hell gjerne sausen på når dere har satt dere ved bordet..
 Jeg hadde sausen i en liten mugge og så fikk hver og en ta etterhvert som de forsynte seg..
 
 








13 kommentarer

s0th

11.04.2013 kl.09:14

Nam!!

matgladilavkarbo

11.04.2013 kl.09:41

s0th: ja , elsker tapas ;) ha en fin dag videre

Stine Olaug Eiken

11.04.2013 kl.09:47

det såg utrolig godt ut

matgladilavkarbo

11.04.2013 kl.13:35

Stine Olaug Eiken: tusen takk ;)

Randi

11.04.2013 kl.15:11

Enda en kanonide, du er bare toppers :-)

matgladilavkarbo

11.04.2013 kl.15:12

Randi: så hyggelig da ;) tusen takk snille du, ønsker deg en super helg..Blir hytta på meg, gledes

fruensvilje

11.04.2013 kl.21:39

javist frister dette,skulle vært kokke hos meg du

matgladilavkarbo

11.04.2013 kl.23:46

fruensvilje: ja hadde nok lært mye da ;) tusen takk

Aina Ostrø

15.04.2013 kl.19:40

Nå ble jeg rett og slett forferdelig sulten og har ingen av ingrediensene dine i huset ... what to do, what to do?

matgladilavkarbo

16.04.2013 kl.18:58

Aina Ostrø: ;) ut å shoppe , eller improvisere, hehe .. så hyggelig at det fristet.

Rimmis

25.04.2013 kl.10:27

Dette så bare utrolig godt ut. Skal prøves

matgladilavkarbo

13.05.2013 kl.09:03

Rimmis: tusen takk, ja elsker småretter da får man mange smaker under ett måltid ;)

Skribenten

19.05.2013 kl.10:28

Kebabspydene skal definitivt prøves! All mat med mye smak, gjerne kjempesterk, elsker jeg :))

Skriv en ny kommentar

matgladilavkarbo

matgladilavkarbo

49, Narvik

Jeg er en dame på 49 år, denne bloggen har ligget ubrukt nesten 2 år.. Men nå savnet jeg den, jeg bruker den fremdeles for å få inspirasjon.. Har etter tre år på lavkarbo, levd over ett år på vanlig kost med det som følger med det av sukker og høykarbo mat.. Vekten er gått opp. blodsukkeret er steget kraftig. Nu krever kroppen at jeg tar tak i livet igjen. Tilbake på den sunnere sti, jeg og kroppen min trives med å spise mindre karbohydrater i hverdagen. Så nå er det bare å ta sats.. Jeg blir å legge ut litt oppskrifter og dele llitt av mine hverdager etter hvert.

Norske blogger www.blogglink.no ToppBlogg - toppliste for bloggere
Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits