Dagen like lang som natta.

 

Bilde

 

Så i dag blir det bare kos, kos, kos på mor.....

Også er det jo vårjevndøgn i dag, noe som betyr lysere og lengere dager.. whooo..

Så min brunch i dag blir herlige ferske reker, litt advokado, tynne skiver med rødløk, godt med kvernet pepper, masse ruccola, sitron og en klatt majones..

 Ikke så mye arbeid, men akk så nydelig.

 

 

 

Kos midt i uka er ikke så verst det . Ganske sunn kan man også være også om man unner seg noe en helt vanlig ukedag. Ha en herlig dag folkens..

Vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele verden. Da står solen rett over ekvator. Det samme gjentar seg om høsten når det er høstjevndøgn.

 

På Nordpolen er det soloppgang bare en gang i året, det er rett før vårjevndøgn og så er det en solnedgang rett etter høstjevndøgn. Grunnen til at denne soloppgangen og solnedgangen skjer rett før og rett etter jevndøgnene er at soloppgang regnes fra solen er delvis synlig over horisonten, i tillegg brytes lyset på en måte som gjør at du ser sola selv om den ligger rett under horisonten.

 

Like mye lys i nord som i sør

 

Vårjevndøgn og høstjevndøgn flytter seg litt fra 20.-22. mars, men det er 21. mars som regnes som det offisielle vårjevndøgn. På denne dagen befinner solen seg i det som heter vårjevndøgnspunktet, skjæringspunktet mellom solbanen og himmelens ekvator. I oldtiden lå vårjevndøgnspunktet i stjernebildet Væren, men fordi jordaksen har flyttet seg ligger dette punktet nå i fiskenes tegn.

 

Vårjevndøgn er utgangspunktet for når påsken kommer

 

Det offisielle vårjevndøgn den 21. mars er basis for når påsken kommer ulike år:
Første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter 21. mars (ved skuddår 20. mars).
Et tropisk (astronomisk) år er i gjennomsnitt 365,24219879 dager eller 365 døgn 5 timer 48 minutter, 46,98 sekunder.

 

Den lille forskjellen mellom kalenderår og tropisk år gjør at vårjevndøgn ikke vil falle på samme dato hvert år. Det varierer i en fireårs periode. Dessuten skjer det en progressiv forskyving gjennom 400 år.

5 kommentarer

miro76.blogg.no

20.03.2013 kl.08:29

Takk for att du minnet meg på det med vårgjevndøgn. Min dag ble noen hakk lyesere. Våren er jo på vei og dagene blir lysere....herlig....

matgladilavkarbo

20.03.2013 kl.08:41

miro76.blogg.no: ja ikke sant, dette er nesten den beste tiden , da man enda kan drømme og håpe på masse sol og varme ;) ha en fin dag

fruensvilje

20.03.2013 kl.09:11

God morgen.Du frister med delikat og god mat,synes så absolutt at det er lov til å kose seg midt i uka

matgladilavkarbo

20.03.2013 kl.18:53

fruensvilje: ja elsker ferske reker ;)
Vil du vinne en storbyferie for 2? :-) Delta i konkurransen vår da!

Skriv en ny kommentar

matgladilavkarbo

matgladilavkarbo

49, Narvik

Jeg er en dame på 49 år, denne bloggen har ligget ubrukt nesten 2 år.. Men nå savnet jeg den, jeg bruker den fremdeles for å få inspirasjon.. Har etter tre år på lavkarbo, levd over ett år på vanlig kost med det som følger med det av sukker og høykarbo mat.. Vekten er gått opp. blodsukkeret er steget kraftig. Nu krever kroppen at jeg tar tak i livet igjen. Tilbake på den sunnere sti, jeg og kroppen min trives med å spise mindre karbohydrater i hverdagen. Så nå er det bare å ta sats.. Jeg blir å legge ut litt oppskrifter og dele llitt av mine hverdager etter hvert.

Norske blogger www.blogglink.no ToppBlogg - toppliste for bloggere
Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits